Aquell país mediterrani

Sardenya i Mallorca tenen moltes característiques comunes, es tracta d’illes situades a la Mediterrània Occidental, comparteixen clima, una història que s’enfonsa en la prehistòria, lloc de pas de totes les civilitzacions que han passat per el Mediterrani i fins i tot moments històrics comuns quan formaven part de la Corona d’Aragó. D’aquella època medieval queden records en la toponímia, a l’Alguer, poble costaner de l’est de l’illa on encara es conserva el català en la seva variant algueresa o en el món agrícola. Els cirerers, sards i mallorquins, tenen la mateixa constitució genètica i passa el mateix amb la varietat de vinya giró.

Varietat de vinya giró
Varietat de vinya giró

Recentment hem tengut la visita d’uns grup musicals sards i hem pogut reviure certs aspectes comuns entre les dues illes. De les varietats ancestrals de vinya que es cultiven a Mallorca hi ha el giró ros, recentment recuperada per l’elaboració de vi i que té un increment important d’any en any en nombre d’hectàrees cultivades i nous vins en el mercat. Del giró n’existeixen dues versions: ros i negre, que tenen una constitució genètica molt similar amb certes diferències com, per exemple, el color de la pell. La varietat negre no està autoritzada a Mallorca encara que existeix. A Sardenya, fins i tot, té denominació d’origen pròpia: Girò de Cagliari AOC, situada al sud de l’illa.

I per acompanyar al vi fet amb giró res com música sarda. El mes passat, a Felanitx es va celebrar la Fira del Pebre Bord a la que hi han estat convidats uns grups de música tradicional de Sardenya. Vàrem tenir l’ocasió de gaudir del cant coral d’un grup de cant a tenores que estan formats per quatre veus, el grup Su Cunsunu Santu Juanne, format per la veu principal, sa oghe; un baix, su basciu; un contralt, sa contra i una mitja veu sa mesaoghe. Es tracta d’una expressió de cant de les més antigues del món, reconeguda per la UNESCO concedint-li la distinció de Patrimoni Cultural de la Humanitat. Aquests grups estan radicats a les zones rurals de l’illa temes i interpreten tot tipus de temes: amorosos, històrics, de feina o crítica social. Es varen manifestar bons coneixedors dels vins fets amb giró negre a la seva illa i a la fira varen tenir l’ocasió d’apreciar el giró ros de Mallorca. Copa en mà ens delectaren amb la seva manera tan especial d’interpretar.

Orquestra Vivalví.