Vint-i-unena recepta: Coca de figues amb ceba

Ingredients: 5 cebes blanques, 100 ml d’oli, 100 ml d’aigua calenta, llevat, 1 culleradeta de sal, 300-400 grams de farina de pastisseria, una cullerada sopera de mantega (o alternativament un ou batut), pebre bo, una pessigada d’herbes provençals (o una mescla de romaní), farigola i moraduix, una cullerada de mel i dotze figues.

Es fa la base de la coca com ja s’ha explicat a la coca de recapte.

Es trinxen les cebes en juliana. Es passen per la pella amb oli verge, el pebre bo, la culleradeta de mel i les espècies provençals. Un cop veiem la ceba gentilment vençuda la retirem del foc.

Sobre la safata amb la massa ben estesa es dispersen les cebes tot cobrint tota la superfície. Es tallen les figues en cercles de forma perpendicular a l’eix de simetria del fruit, es decora la massa amb els trossos obtinguts i s’enforna a 200ª durant mitja hora si el forn es ja calent, o una hora si es parteix en fred amb les resistències apagades.

Algunes persones col·loquen pessigades de sobrassada sobre el fruit delitós. I quan no hi ha figues, hi posen just sobrassada: aquesta és la coneguda com a coca llorencina típica de Sant Llorenç des Cardessar.

Bon profit!!!