Convivència alimentària

JAUME MUNAR

En els darrers anys, el llistat d’accions i opinions susceptibles d’incomodar algun col·lectiu ha crescut de tal manera que sembla impossible viure sense acabar fent-ho en un moment o altre del dia. L’alimentació és un dels que més controvèrsies genera, especialment en tot allò relacionat amb la carn. El debat necessari sobre un consum més sostenible i sobre la preservació del benestar animal ha degenerat en una mena de puritanisme en què col·lectius vegans acaben censurant tot allò que consideren contrari al seu credo. Fa dos mesos, la universitat de Cambridge va anunciar que havia despenjat d’un dels seus menjadors l’obra The Fowl Market, un oli del segle XVII que representa un mercat amb peces de caça, perquè ofenia als seus alumnes vegans. Si partim de la base que tan legítima és l’opció pel veganisme com la de continuar comportant-nos com els animals omnívors que per naturalesa som, perquè la prevalença d’uns sobre els altres? En un món tan divers com el del segle XXI la convivència exigeix respecte i comprensió, però quan el respecte i la comprensió no són bidireccionals la convivència es degrada i esdevé segregació.